Exkurzie humanitného charakteru

V čase, keď na škole prebiehali maturitné skúšky, t.j. 20.mája a 22. mája 2013, sa študenti III.A a VII.OA v rámci humanitného vzdelávania zúčastnili exkurzií v Košiciach. Dňa 22. 5. 2013 sa žiaci III.A zúčastnili exkurzie na Krajskom súde v Košiciach a neskôr na výstave VAGÓN nadácie Pochodu živých.

Študenti sa zúčastnili priameho súdneho procesu, v ktorom sa riešil občiansko – právny spor. Po krátkom pojednávaní, sa študenti mohli pýtať rozličné otázky priamo pani sudkyne. Opýtali sa teda na najzaujímavejší i najzdĺhavejší proces, na najčastejšie sa opakujúce súdne procesy a mnoho iných. Žiaci sa neplánovane zúčastnili i evakuácie budovy súdu pre podozrenie na výskyt výbušniny v budove, čo sa po niekoľkohodinovom pátraní nepotvrdilo. Ďalšie kroky žiakov preto smerovali na Železničnú stanicu v Košiciach, kde sa zúčastnili výstavy VAGÓN venovanej tematike holokaustu. Expozícia je nainštalovaná v replike vagónu, akým odvážali ľudí do koncentračných táborov. Putovnú výstavu vytvorilo Múzeum Ottó Hermana v Miškovci. Okrem sprievodkyne bola prítomná aj muzeálna pedagogička Ilona Novák, ktorá hoc v maďarskom jazyku, no ochotne odpovedala na ďalšie zvedavé otázky. Dozvedeli sme sa, že touto výstavou sprostredkováva najmä zážitky svojho už zosnulého známeho, ktorý zažil hrôzy koncentračných táborov, a zároveň sa snaží upozorniť na páchanie hrôzy v dôsledku antisemitizmu a rasizmu v ľudských dejinách.

Druhá skupina študentov vzhliadla najzaujímavejšie pamätné tabule a historické miesta starobylého centra mesta Košíc. Zistila, že existujú nielen veľké obchodné centrá a fastfoody, ale aj veľmi milé zákutia a miestečka, ktoré dýchajú históriou a starými príbehmi.

...späť...

... viac fotografií nájdete vo fotoalbume