Exkurzia Poľsko - Krakov, Osvienčim 2010

Videli sme a zažili sme veľa zaujímavého ... Účelom tejto exkurzie bolo spoznať kultúrne pamiatky mesta Krakov, dozvedieť sa o histórii mesta, zaujímvostiach o soľnej jaskyni Wieliczka a nahliadnuť do histórie druhej svetovej vojny prehliadkou koncentračného tábora v Oszwienczime. Krakov je krásne mesto, z ktorého srší história, plné turistov rôznych národností. Páčilo sa nám centrum mesta, kde sme mali hodinu voľného času,ktorý sme využili na fotenie a bližšie spoznanie námestia. Navštívili sme zámok Wawel, kostol sv. Ladislava a taktiež miesto,kde sa natáčal slávny film Schindlerov zoznam. Navštívili sme nezvyčajnú soľnú jaskyňu- Wieliczka, prešli sme približne 900 schodov, viezli sme sa baníckym výťahom. dozvedeli sme sa nové zaujímavosti,ale prehliadka jaskyne bola pre nás príliš zdĺhavá. Koncentračný tábor v Oswienczime bol najväčším na svete, do ktorého boli deportovaní Židia, Rómovia a príslušníci v tej dobe iných "menejcenných" národov. Mali sme možnosť vidieť vlasy, topánky, kusy oblečenia,kufre a iné predmety, ktoré boli nájdené po zrušení tábora a pôvodne patrili ľuďom,ktorí boli vopred odsúdení na smrť. Sprievodca nám opisoval kruté metódy trestov a vrážd obetí holokaustu. Exkurzia bola poučná a sme vďačné, že žijeme v dobe,v ktorej žijeme teraz.
Autorky: M. Schmotzerová, R. Olekšáková, H. Kuzderová. 3.A

Na exkurzii bolo celkovo zaujímavo. My ako žiaci sme sa naučili mnoho nových vecí. Mne osobne sa najviac páčilo na exkurzii v koncentračnom tábore v Osvienčime. Už dávno som sa tam chcela ísť pozrieť, pretože som počula, že je to zaujímavé. Presne takáto história ma zaujíma. Tiež bol dobrý nápad poprechádzať sa aj po Krakove a poprezerať všetky pamiatky a zaujímavosti mesta. Chodili sme síce viac ako v bežné dni, ale oplatilo sa to. Určite to nikomu z nás neuškodilo, iba nám to niečo dalo. Každému možno niečo iné. Preto som rada, že som tam predsa len bola...
Viera Šárošiová, VII.OA

Dňa 7.10.2010 sme sa zúčastnili exkurzie Osvienčimu. Miesta, kde kedysi dávno trpeli a umierali naši predkovia. Miesta, kde to cíti históriou, nespravodlivou minulosťou. Je to miesto tiché, smutné a plné utrpenia. Všetci sme mali iné pocity no určite v niečom podobne. Mnohí sme si možno aj konečne uvedomovali hodnotu našich životov, a ďakovali, že to nemusíme prežívať my, či už naše rodiny alebo priatelia. Dňa 8.10.2010 naša exkurzia pokračovala. Navštívili sme mnohé miesta Poľského mestečka Krakov. Či už to bola soľná baňa Wieliczka, gotický Mariánsky chrám, hrad Wawel alebo samotné centrum Krakova. Každý si prišiel na svoje a domov sme sa vracali naplnený novými zážitkami a vedomosťami.

Bola to veľmi zaujímavá exkurzia a veľmi ma zaujala. Veľa som sa dozvedel a získal som nové informácie. Najzaujímavejší bol koncentračný tábor a soľná baňa. Na námestí Krakowa bol najsrandovnejší muž na bicykli. Mínus exkurzie je ,že sme tam boli krátko. Nuda bola asi keď sme boli pri studniach. Plusom bolo asi to, že sme tam boli viac menej kamaráti nielen nie len nejakí žiaci s gymnázia. Chcel by som tam ešte niekedy ísť.
Dávid Heinz, VII.OA

Tak tento výlet do Poľska sa mi veľmi páčil . Podľa mňa tam bolo všetko ako malo byť, sme mali nabitý program , nemali sme času sa nudiť. Osvienčim bol síce takým zvláštnym miestom , ale určite sa to oplatilo vidieť. Veľmi ma oslovilo mesto Krakov, pretože dýcha históriou. Páčila sa mi architektúra , kostoly , Wavel , Mariánska katedrála... aj židovské mestečko. Som spokojná aj so sprievodcom , ktorý patrí k najlepším v Krakove . Aj dobre bolo vidieť baňu Vieličku. Celkovo som rada, že som bola v Poľsku, videla som niečo nové a celkom som sa zabavila .
Mária Takáčová, VII.OA

...späť...

... viac fotografií nájdete vo fotoalbume